SRPSKI      ENGLISH
TIGAR a.d.
TigarTigar news ticker

AKTUELNO

TIGAR A.D. DONIRAO ČIZME SLUŽBI KUĆNE NEGE I LEČENJA
PIROT, 17.03.2017.


Predstavnici kompanije Tigar a.d. donirali su gumene čizme zaposlenima u Službi kućne nege i lečenja. S obzirom na to da njihov posao podrazumeva svakodnevni rad na terenu i usled nepovoljnih vremenskih prilika, gumene čizme koje ne propuštaju vodu biće od velike koristi radnicima ove službe.[vrh]

PODRŠKA KULTURNIM DEŠAVANJIMA U PIROTU
PIROT, 08.03.2017.


U skladu sa principima svog poslovanja, koje su naznačene u Smernicama u oblasti filantropije i ostalih davanja, kompanija Tigar a.d. podržava i pruža pomoć kulturnim dešavanjima u Pirotu.

Razvojem kulture i širenjem vidika svakog pojedinca postići ćemo bolje i humanije društvo u kojem živimo. Tigar a.d. ima dugogodišnju saradnju sa Narodnim pozorištem u Pirotu. Kreativnost ljudi koji žele da podele lepu misao i umetničko delo sa svojim sugrađanima treba podržati. Tako da je Tigar i u prvom kvartalu 2017. godine pomogao ovoj ustanovi kulture doniranjem recikliranih materijala za uređenja scenografije, kao i ustupanje i prevoza opreme neophodne za izvođenje pozorišnih predstava.

Tigar a.d. će i u budućnosti u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti sa odgovornim odnosom prema životnoj sredini i celokupnoj društvenoj zajednici.
[vrh]

PRELIMINARNI POSLOVNI REZULTATI TIGRA A.D. ZA 2016. GODINU
PIROT, 02.03.2017.


Na sednici Nadzornog odbora kompanije Tigar a.d. koja je održana 27.2.2017. razmatrani su preliminirani rezultati ove kompanije za 2016. godinu, prema podacima iz bilansa za statističke potrebe. Ukupna eksterna prodaja Tigrovog programa iz zemlje od početka godine je na nivou od 1,9 milijardi dinara, od čega je 70,70% ostvareno u izvozu i visa je za 6 % u odnosu na prethodnu godinu.

U 2016. godini matična kompanija beleži pozitivni poslovni rezultat (EBIT) od 44,8 miliona dinara. Pored Tigra AD, pozitivni EBIT su ostvarili Poslovni servis (19,7 miliona dinara), Ugostiteljstvo (4,1 miliona dinara), Obezbeđenje (22 miliona dinara), Inter Risk (75 hiljada dinara), Slobodna zona (65,8 miliona dinara) i Pi kanal (1,5 miliona dinara).

Negativni EBIT ostvarili su Ti Car Trgovine (-45 miliona dinara) i Tigar Incon (-14,8 miliona dinara).

Pozitivni EBITDA su ostvarili Tigar AD (183,3 miliona dinara), Poslovni servis (28,1 miliona dinara), Ugostiteljstvo (8,5 miliona dinara), Obezbeđenje (23,7 miliona dinara), Osiguranje (84 hiljade dinara), Slobodna zona (70 miliona dinara) i Pi kanal (2 miliona dinara).

Negativni EBITDA ostvarili su Ti Car Trgovine (-44,8 miliona dinara) i Tigar Incon (-9,6 miliona dinara).

Prema rečima generalnog direktora kompanije Tigar AD Branislava Čurića niz mera u cilju oporavka koje je kompanija preduzela i koje se sprovode u poslednje četiri godine evidentno pokazuju da Kompanija može pozitivno da posluje, međutim nivo ostvarenog rezultata nije dovoljan da se pokriju značajne obaveze koje datiraju iz perioda do 2012. godine.

- U periodu koji predstoji preduzimaće se aktivnosti u iznalaženju novih poslovnih aranžmana u cilju izmirivanja obaveza iz ranijih perioda, a koje su sadržane u UPPR-u – kaže Branislav Čurić.

Pored ovoga, na sednici Nadzornog odbora predstavljen je i usvojen izmenjeni Kodeks korporativnog upravljanja kompanije Tigar a.d.
[vrh]

KOMPANIJA TIGAR AD PRIKLJUČILA SE AKCIJI „MI PODRŽAVAMO DOJENJE“
PIROT, 25.01.2017.


Kompanija Tigar AD priključila se akciji pod nazivom „Mi podržavamo dojenje“. Cilj ove akcije je da se podigne svest u javnosti o prisutnosti majki koje doje i značaju dojenja za majke i decu. U prilog tome postavljeni su stikeri podrške na ulazna vrata Upravne zgrade Tigra AD, fabrike obuće i Bottege.

Akciju „Mi podržavamo dojenje“ pokrenuli su sajt Super beba i Facebook stranica Moja podrška dojenju – Tereza Kiš Miljković, koji godinama unazad podržavaju dojenje, a cilj je da se pokaže da li i koliko firme podržavaju dojenje među svojim zaposlenima.

Nakon ove akcije saradnja sa savetnicom za dojenje Terezom Miljković će se nastaviti, a zaposlene žene u Tigru AD biće u prilici da posete radionice o značaju dojenja za majku i dete koje će se održati u okviru ove kompanije.


[vrh]

81 GODINA POSTOJANJA KOMPANIJE TIGAR
PIROT, 27.12.2016.


Povodom 81. rođendana kompanija Tigar AD i ove godine tokom decembra organizovao je niz aktivnosti u kojima su darivani školarci kao i socijalno ugrožene grupe.

Za sve vrtiće i osnovne i srednje škole u Pirotu Tigar je organizovao nagradni konkurs sa temom Naš pirotski Tigar.

Ideja je bila da deca od bilo kog recikliranog materijala naprave skulpturu, kolaž na papiru.... u obliku čizmica, lopte, opanka... koristeći svoju kreativnost i maštu.

Dodela nagrada održana je 26.12. 2016. u holu Doma Vojske. Autori najuspelijih radova dobili su vredne nagrade iz proizvodnog asortimana Tigra, a u susret Novoj godini sva nagrađena deca dobila su i novogodišnje paketiće. Škole i vrtići koji su učestvovali u konkursu, dobili su sportske rekvizite u cilju promocije zdravog načina života.I ove godine Kompanija Tigar posebnu pažnju posvetila je deci ugroženih socijalnih grupa i tokom decembra poklonila čizme i paketiće korisnicima usluga dnevnog boravka „Sunce“ i deci porodica iz osetljivih društvenih grupa u Strelcu.Koncept obeležavanja 81. godišnjice Tigra podrazumevao je i tradicionalne prijeme za poslovodstvo, Samostalni sindikat Tigra i penzionere. U okviru Dana Tigra posebna priznanja bila su uručena najboljim pojedincima za kvalitet rada kao i jubilarne nagrade zaposlenima za 10, 20 i 30 godina rada.Tradicionalno, Tigar je na nivou kompanije organizovao i akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja se održala 14. decembra u prostorijama fabrike obuće.

I pored teškoća sa kojima se Tigar susreće danas, kompanija je obeležila svoj rođendan u skladu sa svojim mogućnostima.
[vrh]

OBAVEŠTENJE O JAVNOM NADMETANJU ZA PRODAJU USLUŽNOG ENTITETA TIGAR OBEZBEĐENJE D.O.O.
PIROT, 07.12.2016.


Oglas za prodaju uslužnog entiteta Tigar a.d. Pirot (Tigar Obezbeđenje d.o.o) putem javnog nadmetanja je objavljen u dnevnom listu „Politika“ dana 06.10.2016. godine.

Javno nadmetanje je zakazano za dan 07.12.2016 godine u sedištu matičnog Društva u Pirotu, ul. Nikole Pašića 213, Upravna zgrada, Velika sala, sa početkom u 12h.

Na oglas za prodaju nije bilo zainteresovanih lica za učešće.
[vrh]

OBAVEŠTENJE O JAVNOM NADMETANJU ZA PRODAJU USLUŽNOG ENTITETA PI CANAL D.O.O.
PIROT, 06.12.2016.


Oglas za prodaju uslužnog entiteta Tigar a.d. Pirot (Pi Canal d.o.o) putem javnog nadmetanja je objavljen u dnevnom listu „Politika“ dana 06.10.2016. godine.

Javno nadmetanje je zakazano za dan 06.12.2016 godine u sedištu matičnog Društva u Pirotu, ul. Nikole Pašića 213, Upravna zgrada, Velika sala, sa početkom u 12h.

Na oglas za prodaju nije bilo zainteresovanih lica za učešće.
[vrh]

OBAVEŠTENJE O JAVNOM NADMETANJU ZA PRODAJU USLUŽNIH ENTITETA TIGAR POSLOVNI SERVIS D.O.O., TIGAR UGOSTITELJSTVO D.O.O. I TIGAR INCON D.O.O.
PIROT, 05.12.2016.


Oglas za prodaju uslužnih entiteta Tigar a.d. Pirot (Tigar Poslovni servis d.o.o., Tigar Ugostiteljstvo d.o.o. i Tigar Incon d.o.o.) putem javnog nadmetanja je objavljen u dnevnom listu „Politika“ dana 06.10.2016. godine.

Javno nadmetanje je zakazano za dan 05.12.2016 godine u sedištu matičnog Društva u Pirotu, ul. Nikole Pašića 213, Upravna zgrada, Velika sala, sa početkom u 12h.

Na oglas za prodaju nije bilo zainteresovanih lica za učešće.
[vrh]

SMANJENJE DUGA TIGRA AD PIROT PREMA MERAMA IZ UPPR-A
PIROT, 02.12.2016.


Tigar a.d. Pirot je dana 02.12.2016 izvršio upis akcija po osnovu V emisije akcija.

Jedna od mera koja je predviđena pravnosnažno usvojenim UPPR Tigra a.d. Pirot bila konverzija potraživanja u kapital, Vlada RS je donela Zaključak dana 13.09.2016. kojim se preporučuje poveriocima sa državnim učešćem u kapitalu da konvertuju svoja potraživanja u kapital Društva.

U V emisiji akcija konverziju su sproveli: Republički fond za zdravstveno osiguranje, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Grad Pirot i Jubmes banka a.d. Beograd.

Nakon sprovođenja konverzije po osnovu V emisije akcija radi povećanja osnovnog kapitala, kapital Društva je uvećan za 377.551.504,00 dinara i sada iznosi 1.020.255.544,00 dinara.

Tigar a.d. Pirot je na osnovu ove konverzije umanjio svoj dug u iznosu od 377.551.504,00 dinara .

Konverzija potraživanja u kapital Društva je jedan od načina da Društvo smanji prevelike obaveze iz ranijih perioda, a sve u cilju oporavka firme i nastavak nesmetanog poslovanja.
[vrh]

FINSKI AMBASADOR POSETIO KOMPANIJU TIGAR AD
PIROT, 23.11.2016.


Njegova ekselencija ambasador Finske u Srbiji Perrti Ikonen sa svojom zamenicom Paivi Alatalo i predstavnicima šest finskih kompanija koje posluju u Srbiji posetili su kompaniju Tigar AD.

Prilikom ove posete delegacija se sastala sa rukovodstvom Tigra a.d. i obišla fabriku obuće, gde su se upoznali sa proizvodnim asortimanom gumene obuće. Ambasador Ikonen je izrazio posebnu zainteresovanost za proizvodni asortiman namenjen finskom tržištu i tom prilikom je rekao da je srećan što finska armija ima ovakvog pouzdanog partnera i istakao da je Tigar a.d. kompanija sa kojom će firme iz Finske i nadalje sarađivati.

Pored Tigra AD, finski ambasador je posetio i Slobodnu zonu Pirot.[vrh]

KONSOLIDOVANI FINANSIJSKI REZULTATI POSLOVANJA ZA PRVA TRI KVARTALA 2016. GODINE
PIROT, 17.11.2016.


Ukupna eksterna prodaja Tigrovog programa za period januar-septembar 2016.godine iznosi 1,46 milijardi dinara, od čega je 73% ostvareno u izvozu i viša je za 15% u odnosu na isti period prethodne godine. Program gumene obuće i dalje ima najveće učešće u izvozu koje iznosi 93% odnosno 994 miliona dinara. Prodaja programa Obuće je 18% viša u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je izvoz veći za 25% dok je zabeležen pad obima prodaje na domaćem tržištu za 2% u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Tigar a.d. Branislava Čurića i najznačajniji pokazatelji poslovanja EBIT i EBITDA nastavljaju rast u periodu januar-septembar 2016. godine.

„Na konsolidovanom nivou iskazan je poslovni dobitak (EBIT) u periodu januar - septembar 2016. godine u iznosu od 58,8 miliona dinara, dok je u istom periodu prethodne godine iskazan gubitak od 11,4 miliona dinara. Poslovni dobitak pre amortizacije (EBITDA) iznosi 179,9 miliona dinara, dok je u istom periodu prethodne godine zabeležen poslovni dobitak pre amortizacije u iznosu od 127,5 miliona dinara.

Zaključak koji je donela Vlada Republike Srbije dana 13.09.2016. godine, gde se daje saglasnost i preporuka poveriocima sa državnim učešćem u kapitalu da svoja potraživanja konvertuju u trajni ulog u kapitalu Društva, od suštinskog je značaja za dalje poslovanje Tigra a.d. i za sprovođenje mera iz pravnosnažnog UPPR-a Tigra a.d. Postupak realizacije Zaključka je u toku, budući da je pre potpisivanja ugovora o konverziji bilo potrebno da se izvrši usaglašavanje stanja obaveza, donesu adekvatne odluke na organima upravljanja i uskladi tekst ugovora o konverziji.

Društvu sledi i nastavak pregovora sa komericijalnim poveriocima.

Napomenuo bih objavljene podatke Evropske komisije o uvozu gumeno-plastične obuće u Evropsku uniju gde Tigar a.d. zauzima drugo mesto po ostvarenoj realizaciji za I-VI 2016, odmah iza Kine, sa realizacijom od 5,6 miliona eura. To su najbolji podaci u izvozu za Tigar a.d. u poslednjih 5 godina na šestomesečnom nivou.

U delu izmirenja obaveza prema poveriocima, obaveze se izmiruju u skladu sa mogućnostima. U početku sprovođenja UPPR-a izmirenje obaveza je išlo nesmetano, međutim od trenutka kad je na plaćanje dospeo i deo glavnica mogućnost izmirenja obaveza je otežana.

U posmatranom periodu menadžment kompanije je nastavio kontinuiranu komunikaciju sa najvećim akcionarima, poveriocima i predstavnicima Vlade Republike Srbije, kao najvećeg pojedinačnog akcionara, u cilju postizanja saglasnosti oko ključnih odluka za kompaniju, a sve u skladu sa predviđenim merama iz UPPR-a.“
[vrh]

TIGAR PODELIO LOPTE I SPORTSKE REKVIZITE OSNOVNOJ ŠKOLI OSMI SEPTEMBAR
PIROT, 26.10.2016.


U cilju promovisanja i održanja zdravog načina života, kompanija Tigar a.d. donirala je lopte i sportske rekvizite Osnovnoj školi „Osmi septembar“.

Predstavnici kompanije uručili su donaciju direktorki škole, koja je i ovom prilikom istakla da je saradnja između Tigra i njihove škole oduvek bila korektna na obostrano zadovoljstvo, a da će ova donacija biti od velike koristi deci u nastavi fizičkog vaspitanja.
[vrh]

DONACIJA MANASTIRU SVETE BOGORODICE U VISOČKOJ RŽANI
PIROT, 26.10.2016.


Predstavnici kompanije Tigar obišli su manastir Svete Bogorodice u Visočkoj Ržani i ovom prilikom duhovnicima poklonili opanke i gumene čizme pred nastupajuću zimu i hladne dane.

Prema rečima igumana Rafaila manastir retko posećuju turisti, pogotovo u zimskom periodu.

- Manastir u Visočkoj Ržani zimi je, kada ima puno kiše i snega, odsečen od sveta, tako da će nam ova donacija mnogo pomoći. Na nadmorskoj visini od preko 1000 metara, u gotovo netaknutom planinskom ambijentu, gumene čizme su nam preko potrebne kada je kišovito vreme i blato – rekao je iguman Rafailo.

Pored manastira Svete Bogorodice, ove godine Tigar je donirao čizme i manastiru Gračanica na Kosovu.
[vrh]

DRŽAVNI SEKRETAR TRIVUNAC POSETIO TIGAR A.D. i SLOBODNU ZONU PIROT
PIROT, 18.10.2016.


Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac i pomoćnica ministra za investicije u infrastrukturne projekte Biljana Žarković, 16. oktobra 2016. posetili su kompaniju Tigar a.d. i sastali se sa generalnim direktorom Branislavom Čurićem.

Prilikom ove posete Trivunac je naglasio da je Tigar a.d. stabilna kompanija i da je dokazala ono što je najbitnije, da može tržišno da posluje.

„Sama činjenica da je Vlada Srbije 13. septembra ove godine zaključkom donela odluku i dala preporuku poreskim organima, Agenciji za osiguranje depozita i ostalim poveriocima koji su pod državnom kontrolom da svoja potraživanja konvertuju u kapital, je najbolji dokaz da Republika Srbija i Vlada veruje u ovu kompaniju i da će na taj način i dalje podržavati Tigar“, rekao je Trivunac podsećajući da će posle te konverzije država Srbija biti većinski vlasnik Tigra.

Generalni direktor Tigra Branislav Čurić je zahvalio Vladi zbog odluke o pretvaranju duga u kapital.

"Drago mi je što je država prepoznala napor kompanije u prethodne četiri godine, ovo je faza koja je bila predviđena po Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), prelomnom tačkom stabilizacije kompanije. Nadam se da će ovo biti dobar signal akcionarima, poveriocima i radnicima", rekao je Čurić.

Nakon sastanka sa rukovodstvom ove kompanije državni sekretar Milun Trivunac i pomoćnica ministra privrede Biljana Žarković obišli su novoizgrađeni objekat fabrike za proizvodnju gumene smeše.

Potom je delagacija posetila Slobodnu zonu Pirot i upozala se sa potencijalima zone i statusom projekta Logističkog centra Pirot.
[vrh]

TIGAR AD DOBIO ZAKLJUČAK VLADE O KONVERZIJI DUGA U KAPITAL
PIROT, 16.09.2016.


Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 13. septembra 2016, donela je Zaključak kojim se daje saglasnost da se dospela i nenaplaćena potraživanja Republike Srbije prema kompaniji Tigar AD po osnovu javnih prihoda budžeta Republike Srbije konvertuju u trajni ulog Republike Srbije i preporučuje poveriocima, kod kojih država ima udeo u vlasništvu, da svoja potraživanja konvertuju u trajni ulog u kapitalu društva.

Ovim Zaključkom se omogućava realizacija jedne od mera predviđene pravnosnažno usvojenim UPPR-om Tigra AD.

Generalni direktor kompanije Tigar AD Branislav Čurić istakao je da je ova odluka jako značajna za dalje poslovanje kompanije, naglašavajući da je dug od oko 50 miliona evra iz ranijih perioda, veliko opterećenje za poslovanje firme.

Ovim zaključkom Vlada je prepoznala napore i aktivnosti koje su preduzete u poslednje četiri godine i na taj način pokazala jasan stav da se podrže ona privredna društva koja ostvaruju rezultate u poslovanju, izvozno su orijentisana i zapošljavaju značajan broj ljudi.
[vrh]

KOMPANIJU TIGAR A.D. POSETIO AMBASADOR KANADE U BEOGRADU FILIP PININGTON
PIROT, 08.09.2016.


Njegova ekselencija ambasador Kanade u Beogradu, Filip Piningtnog, koji je u dvodnevnoj poseti Pirotu, obišao je Tigar a.d. Prilikom ove posete upoznao se sa potencijalima kompanije i obišao fabrike obuće i tehničke gume. Posle detaljnog razgledanja i upoznavanja sa proizvodima kanadski ambasador Filip Pinington izjavio je da je zadivljen proizvodima Tigra i da postoji dobra osnova za unapređenje poslovne saradnje sa njegovom zemljom. U delegaciji koja je posetila Tigar bila je i izvršna direktorka CANSEE kanadsko-srpskog poslovnog udruženja Mirjana Dončić-Beaton, koja smatra da se spoljnotrgovinska razmena može popraviti s obzirom na to da sve više postoji interesovanje kanadskih biznismena za investiranje u Srbiji. Prilikom ove posete generalni direktor Tigra a.d. Branislav Čurić ukazao je na činjenicu da je poslovna saradnja između Tigra i Kanade postojala u delu rudarstva, ali da se svakako može proširiti i na druge oblasti.

Nakon posete kompanije Tigar, delegacija je obišla i Slobodnu zonu Pirot.[vrh]

KONSOLIDOVANI FINANSIJSKI REZULTATI POSLOVANJA ZA PRVU POLOVINU 2016. GODINE
PIROT, 05.09.2016.


Po isteku prve polovine 2016. godine ostvareni rezultati kompanije pokazuju znatno poboljšanje, koje je usledilo nakon stabilizacije poslovanja tokom prethodne tri godine.

U prvoj polovini tekuće godine ostvarena realizacija iznosi više od milijardu dinara, što je za 15% više u odnosu na isti period prethodne godine, kada je prihod od prodaje proizvoda i robe iznosio 889 miliona dinara, dok je u prvoj polovini 2014. godine ostvaren prihod od proizvoda i robe bio 861 milion dinara.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Tigar a.d. Branislava Čurića potvrda o pozicioniranju Tigra u izvozu gumene obuće evidentirana je i u zvaničnoj objavi European Commission, dok najznačajniji pokazatelji poslovanja EBIT i EBITDA i dalje nastavljaju rast u prvom polugođu ove godine.

„Prema zvaničnoj objavi European Commission, Srbija, odnosno Tigar AD kao jedini veliki izvoznik u grupaciji gumeno plastična obuća zauzeo je visoko drugo mesto, kao izvoznik gumene obuće u EU, odmah iza proizvođača iz Kine, sa izvozom u vrednosti od preko 4 miliona evra u analiziranom periodu januar-april 2016. Godine. Osnovna smernica poslovne politike Tigra ad i dalje ostaje da je Tigar ad izvozno orjentisana kompanija.

Na konsolidovanom nivou iskazan je poslovni dobitak (EBIT) u periodu januar - jun 2016. godine u iznosu od 50,2 miliona dinara, dok je u istom periodu prethodne godine iskazan poslovni dobitak od 7,2 miliona dinara. Poslovni dobitak pre amortizacije (EBITDA) iznosi 131 milion dinara, dok je u istom periodu prethodne godine zabeležen poslovni dobitak pre amortizacije u iznosu od 101 miliona dinara.

Iako je ostvarena značajna EBITDA u ovom periodu, prosečno mesečno ostvarena u iznosu oko 21,8 miliona dinara, napominjem da su obaveze prema bankama i ostalim poveriocima na ime dugova iz perioda pre 2013. godine značajni i mesečno iznose oko 30 miliona dinara. Poslovanje Tigra i dalje opterećuju velike obaveze iz ranijih perioda koje značajno utiču na tekuće poslovanje i likvidnost firme.

Bitno je napomenuti da je u ovom periodu pušten u rad novi objekat fabrike za proizvodnju gumenih smeša površine 1.780 m2, ukupne vrednosti 1,17 milona evra. Tigar je morao i pored jako teške finansijske situacije da investira u ovu suštinski važnu proizvodnu celinu za celu korporaciju.

U delu neto rezultata došlo je do poboljšanja, neto gubitak za prvih šest meseci 2016. godine iznosi 161 milion dinara, dok je u istom periodu prethodne godine neto gubitak iznosio 239 miliona dinara. Poboljšanje u neto rezultatu, rezultat je preduzimanja mera kako na poboljšanju poslovnog rezultata tako i u delu ulaska u Unapred pripremljeni plan reorganizacije kojim su dobijeni povoljniji uslovi vraćanja starih dugova, što je opet rezultiralo niže troškove kamata.

Potrebno je istaći da su zavisna društva: Tigar Poslovni servis, Tigar Ugostiteljstvo, Slobodna zona i Tigar Obezbeđenje generisala neto dobit od 56 miliona dinara za prvu polovinu tekuće godine, dok su svi ostali entiteti koji imaju negativan neto rezultat poboljšali poslovni rezultat u odnosu na isti period prethodne godine.

Tigar nastavlja sa sprovođenjem definisanih ciljeva i u narednom periodu."
[vrh]

IMENOVAN NOVI IZVRŠNI DIREKTOR ZA PODRŠKU POSLOVNIM AKTIVNOSTIMA TIGRA AD
PIROT, 30.08.2016.


Na sednici Nadzornog odbora Tigar a.d, održanoj 29.8.2016. godine, imenovan je novi izvršni direktor za podršku poslovnim aktivnostima.

Na mesto novog izvršnog direktora imenovana je Biljana Bogdanović, diplomirani inženjer industrijskog menadžmenta, umesto Zorice Mladenović. U Tigru je od 2005. godine. Tokom svog radnog angažovanja obavljala je poslove saradnika na raspodeli u okviru Službe raspodele, a od aprila 2013. godine je bila angažovana na poslovima rukovodioca Službe raspodele. Od februara 2015. godine obavljala je poslove direktora Kadrovske funkcije.
[vrh]

NADZORNA PROVERA IMS-A U FABRICI OBUĆA
PIROT, 28.06.2016.


U periodu od 27-28 juna u fabrici Obuća izvršena je prva redovna nadzorna provera integrisanih menadžment sistema, po osnovu izdatih sertifikata za sistem upravljanja kvalitetom, zaštitom životne sredine, zdravlja i bezbednošću na radu. Nadzorna provera izvršena je od strane TUV Rheinland Inter Cert-a iz Beograda. Prema rečima Ljiljane Tišme - Mandić, vođe ocenjivačkog tima, nisu registrovane neusaglašenosti, a sva tri menadžment sistema održavaju se i unapređuju u skladu sa zahtevima standarda SRPS ISO 9001:2001, SRPS ISO 14001:2005 i SRPS OHSAS 18001:2008.
[vrh]

ODRŽANA REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE AKCIONARA TIGRA A.D.
PIROT, 22.06.2016.


Kompanija Tigar a.d. održala je danas Redovnu sednicu Skupštine akcionara, na kojoj su usvojeni finansijski izveštaji za 2015. godinu, izabran je nezavisni revizor za 2016. godinu, usvojene su izmene Statuta kompanije Tigar i imenovan je novi član Nadzornog odbora Nikola Radenković.


Prema usvojenom finansijskom izveštaju Tigar grupa je u poslovnoj 2015. godini zabeležila, po prvi put posle dužeg vremenskog perioda, poslovni dobitak (EBIT) u iznosu od 19,9 miliona dinara.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Tigar a.d. Branislava Čurića, najznačajniji pokazatelji poslovanja EBIT i EBITDA i nakon 2015.godine nastavljaju rast i pokazuju trend stabilizacije poslovanja ove kompanije.

- Akcionarima je prezentovan finansijski izveštaj za 2015.godinu. Ono što predstavlja opterećujući faktor tekućeg poslovanja su obaveze iz ranijeg perioda koje se moraju finansirati na način kako je predviđeno UPPR-om.

Iza nas je jedna faza u konsolidaciji sistema koja je obuhvatala niz aktivnosti od kojih su najvažnije izrada i pravnosnažnost UPPR-a, racionalizacija poslovanja po svim osnovama, stabilizacija tržišne pozicije i stvorene mogućnosti za nastup na novim tržištima pre svega u izvozu.

Ono što je bitno istaći kao značajnu činjenicu u 2015.godini i u prvom kvartalu 2016.godine je i izgradnja novog objekta fabrike za proizvodnju gumenih smeša površine 1.780 m2, što predstavlja investiciju vrednu 1,2 miliona evra finansiranu iz sopstvenih sredstava.

U narednom periodu sledi dalji rad na implementaciji mera predviđenih planom reorganizacije – rekao je Branislav Čurić, generalni direktor Tigra a.d.
[vrh]

IMENOVAN NOVI GENERALNI DIREKTOR TIGRA AD
PIROT, 21.06.2016.


Na sednici Nadzornog odbora Tigar a.d, održanoj 20.6.2016. godine, imenovan je novi generalni direktor kompanije.

Dosadašnji generalni direktor Nebojša Đenadić na jučerašnjoj sednici podneo je ostavku na mesto generalnog direktora i izvršnog direktora za korporativno upravljanje. Protekle tri godine, od njegovog imenovanja na poziciji generalnog direktora Tigra a.d, koje su značajne za kompaniju, iz razloga što je postavljenje usledilo u trenutku kada se Tigar grupa susretala sa najvećim problemima. Tada je pokrenuta proizvodnja, korigovani bilansi nakon detaljnog sagledavanja, sačuvani izvozni poslovi i dovedeni novi kupci, isplaćene skoro sve zaostale zarade. U cilju normalizacije poslovanja sistema koji je prezadužen, ušlo se u sprovođenje Unapred pripremljenog plana reorganizacije, kao modela za rešavanje nagomilanih starih dugova. Ostvareni rezultati kompanije pokazuju znatno poboljšanje, a izgrađen je i novi objekat fabrike za proizvodnju gumenih smeša.

Na mesto novog generalnog direktora imenovan je Branislav Čurić, koji je u prethodnih godinu i po dana kao zamenik Nebojše Đenadića bio uključen u sve ključne aktivnosti kompanije i dao ogroman doprinos stabilizaciji prodajnih aktivnosti. Nadzorni odbor je jednoglasno podržao predlog dosadašnjeg generalnog direktora i zahvalio se gospodinu Đenadiću na ogromnom doprinosu.

Nebojša Đenadić i dalje ostaje deo tima kompanije Tigar i biće nadalje angažovan na finalizaciji jednog vrlo značajnog segmenta iz plana reorganizacije.

Imenovani Branislav Čurić, izvršni direktor za komercijalu i marketing po struci je diplomirani ekonomista, koji je u Tigru zapošljen od 1998. godine. Od samog početka svog radnog angažovanja bio je u službi prodaje. Na mesto izvšnog direktora za komercijalu i marketing postavljen je 2014, a funkciju zamenika generalnog direktora obavljao je od 2015. godine.

Na istoj sednici Nadzornog odbora, na mesto izvršnog direktora za korporativno upravljanje imenovana je Nataša Pop-Krstić, koja je u Tigru zapošljena od 2001. godine. Po zvanju je diplomirani menadžer internacionalnog biznisa. Najpre je bila angažovana u Tigar Inconu, potom u Funkciji podrške korporativnog upravljanja. Obavljala je i poslove direktora za koordinaciju poslovnog sistema, direktora za korporativno upravljanje i šefa kabineta generalnog direktora Tigra a.d.
[vrh]

RADNIČKE SPORTSKE IGRE "HEMINS 2016"
OHRID, 08.06.2016.


U skladu sa programom aktivnosti i planom rada za 2016. godinu, republički odbor Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, na sednici održanoj 22.01.2016. godine, doneo je odluku o organizovanju 15. susreta Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije „HEMINS 2016“. Susreti su održani u Makedoniji u Ohridu, u hotelu „Desaret“, u periodu od 01. do 05. juna 2016. godine.

Na ovim susretima je učestvovalo oko 400 članova Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Slovenije i Makedonije iz 22 kompanije, a među učesnicima bilo je i 29 zaposlenih iz Tigra a.d.

Takmičenja su se odvijala u 17 disciplina. Ekipa Tigra osvojila je pet pehara, od toga u ženskoj konkurenciji:
• prvo mesto u stonom tenisu
• drugo mesto u streljaštvu i
• treće mesto u kuglanju,
a u muškoj konkurenciji osvojeno je:
• treće mesto u streljaštvu i
• treće mesto u odbojci.[vrh]

SERTIFIKACIJA INTEGRISANIH MENADŽMENT SISTEMA U TIGAR TEHNIČKOJ GUMI
PIROT, 06.06.2016.


U fabrici Tehnička guma izvršena je sertifikacija integrisanih menadžment sistema - sistema upravljanja kvalitetom, zaštitom životne sredine i zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu, prema zahtevima standarda ISO 9001:2008, ISO 14001: 2004 i OHSAS 18001:2007.

Sertifikaciju IMS-a obavio je ocenjivački tim sertifikacione kuće TUV Rheinland Inter Cert-a iz Beograda, u čijem sastavu su bili Ljiljana Tišma – Mandić i Zoltan Varga. Nakon detaljne provere, konstatovano je da nisu registrovane neusaglašenosti. Integrisani menadžment sistem u potpunosti zadovoljava kriterijume za izdavanje sertifikata, jer su usaglašeni sa zahtevima standarda.

Implementacijom integrisanih menadžment sistema u Tehnićkoj gumi povećava se i konkurentska prednost preduzeća i otvaraju mogućnosti za plasiranje proizvoda na nova tržišta.
[vrh]

TIGAR A.D. OTVORIO FABRIKU ZA IZRADU GUMENIH SMEŠA
PIROT, 20.04.2016.


Kompanija Tigar a.d. iz Pirota danas je zvanično pustila u rad fabriku za proizvodnju gumenih smeša površine 1780 m2 , u koju je uloženo 1,2 miliona evra.

"Kompanija koja je u statusu UPPR-a smogla je snage da u prethodnih devet meseci realizuje investiciju u vrednosti od 1,2 miliona evra iz sopstvenih sredstava. Smatram da Tigrovci danas treba da budu ponosni, a naši poslovni partneri da se uvere da je Tigar bio i ostao pouzdan partner. Ovo je veliki događaj pre svega za Tigar ali i za lokalnu samoupravu, državu Srbiju, jer je reč o investiciji koja garantuje dalji razvoj gumarstva u Pirotu", rekao je Nebojša Đenadić, generalni direktor Tigra a.d.

Prema rečima generalnog direktora za nama su teške poslovne godine, a ovom investicijom Kompaniji Tigar je obezbeđen ne samo opstanak već i rast i razvoj.

Svečanom otvaranju fabrike za proizvodnju gumenih smeša prisustvovali su Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, predstavnici lokalne samouprave, poslovni partneri i predstavnici medija.[vrh]

KOMPANIJU TIGAR POSETILI AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE ALEKSANDAR ČEPURIN I MINISTAR ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA ALEKSANDAR VULIN
PIROT, 11.04.2016.


Njegova ekselencija, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin sa svojim saradnicima i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin posetili su Kompaniju Tigar a.d. Ovom prilikom u pratnji menadžmenta Kompanije, na čelu sa generalnim direktorom Nebojšom Đenadićem, obišli su Fabriku obuće i novoizgrađeni objekat fabrike za proizvodnju gumenih smeša, čije je otvaranje u pripremi.[vrh]

TIGAR A.D. DONIRA GUMENE ČIZAME UGROŽENIM PODRUČJIMA
PIROT, 10.03.2016.


Na vanrednom kolegijumu Tigra a.d. održanog 10.03.2016.godine, usled nastale situacije u Srbiji izazvane poplavama i vremenskim nepogodama gde je u protekla tri dana u 16 opština u Srbiji proglašeno vanredno stanje, a poučeni ranijim iskustvima iz 2014. godine, doneta je odluka da se donira po 100 pari gumenih čizama ugroženim područjima u opštinama Čačak, Lučani, Kraljevo i Arilje.

Menadžment Tigra doneo je zaključak da će ove količine čizama biti dopremljene direktno ugroženom stanovništvu s obzirom na to da su tokom 2014. godine podmirene potrebe Sektora za vanredne situacije, MUP-a i Vojske Republike Srbije kada je donirano preko 13.000 pari čizama.

Tigar a.d. kao društveno odgovorna kompanija još jednom želi da pokaže spremnost da ugroženom stanovništvu pomogne u teškoj situaciji koja je pogodila ova područja.[vrh]
nazad na vrh
Tigar AD KATALOZI
INTERNET PRODAJA
KATALOZI PROIZVODA
© Tigar Corporation - Pirot, Serbia 2015