SRPSKI      ENGLISH
TIGAR a.d.
TigarTigar news ticker

AKTUELNO

82 godina postojanja kompanije Tigar - KAD KAŽEM PIROT MISLIM NA TIGAR
PIROT, 06.12.2017.


Povodom 82. rođendana kompanija Tigar AD i ove godine će tokom decembra organizovati niz aktivnosti u kojima će biti darivani vrtići, školarci kao i socijalno ugrožene grupe. Biće organizovan i nagradni kviz na Pi kanalu za naše sugrađane. Tradicionalno Tigrovci za svoj rođendan kroz akciju dobrovoljnog davanja krvi pomažu i lokalnu zajednicu.

Za sve osnovne i srednje škole u Pirotu, Tigar je organizovao nagradni konkurs sa temom KAD KAŽEM PIROT MISLIM NA TIGAR.
Ideja je da deca upotrebe svoju kreativnost maštu i pokažu nam šta za njih znači Tigar u Pirotu, koristeći razne tehnike (crtanje, slikanje i kolaž) kao i foto konkurs gde će se birati najkreativnija fotografija.

Prema rečima Vladimira Ilića, generalnog direktora kompanije Tigar, autori najuspelijih radova dobiće vredne nagrade, a u susret Novoj godini sva nagrađena deca dobiće i novogodišnje paketiće. Škole čiji đaci će učestvovati na konkursu, dobiće donaciju iz tigrovog sportskog programa u cilju promocije zdravog načina života.

Dodela nagrada održaće se 27.12. 2017. u Tehničkoj školi sa početkom u 19h. Tigar a.d. podržava projekat dualnog sistema školovanja, kombinaciju teorije i prakse gde se nastavni planovi i težište obrazovanja prilagođavaju zahtevima privrede. Uvođenjem ovog vida školovanja umnogome će doprineti bržem i kvalitetnijem obrazovanju naših mladih sugrađana koji će po završetku škole biti osposobljeni da daju svoj doprinos i razvoju privrede našeg grada.
Tehnička škola koja osposobljava različite profile koji su preko neophodni za poslovanje proizvodnih kompanija a posebno Tigru, rado se odazvala pozivu da zajedno obeležimo Dan Tigra i ugostimo naše sugrađane.
Velike napore koja ova škola ulaže u poboljšanje kvaliteta nastave i uslova rada svojih đaka i koje uspešno realizuje godinama unazad, Tigar a.d. je podržao u skladu sa svojim mogućnostima.

Pozivamo sve Piroćance da dođu u sredu 27.12. u Tehničkoj školi i pogledaju radove naših najmlađih sugrađana.
[vrh]

GRAD BEOGRAD I KOMPANIJA TIGAR A.D. ZA NAJSTARIJE BEOGRAĐANE
BEOGRAD, 30.11.2017.


Članica gradskog veća Mirjana Mavrić zahvalila je kompaniji Tigar a.d. iz Pirota i generalnom direktoru te kompanije Vladimiru Iliću, na želji da se kao društveno odgovorna kompanija pridruže timu za najstarije Beograđane i daju svoj doprinos sa određenim popustima na svoje proizvode, uz upotrebu senior kartica.

Prema rečima Darka Glavaša, sekretara Sekratarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Grada Beograda, najstariji sugrađani moći će u maloprodajnim objektima „Ti Kar Trgovina“ (Na Vračaru- ulica Cara Nikolaja II 37, i Čukarici- Lazarevački drum broj 19) da u predstojećim hladnim danima se senior karticom ostvare popuste od 10 % na Tigrove proizvode (obuća-niska, lovačka, ribarska, radnička, dečja, lepila za široku potrošnju, sportski rekvizikti) i 5% na ostale proizvode u Tigrovim radnjama (modna obuća, zaštitna obuća i oprema, LED rasveta...).

-Važno je da kao društvo budemo solidarni i razumemo potrebe i mogućnosti drugih, a posebno onih koji su činili sve da budemo danas dobar deo ovog društva, rekla je Mirjana Mavrić uz zahvalnost Vladimiru Iliću generalnom direktoru kompanije Tigar a.d. na iskazanoj solidarnosti i društvenoj odgovornosti kompanije na čijem je čelu.
[vrh]

UČENICI IZ SANKT PETERBURGA POSETILI TIGAR AD
PIROT, 14.11.2017.


Učenici iz Rusije i njihovi profesori posetili su Tigar a.d. i obišli proizvodni pogon Obuće.

Imajući u vidu da je ova škola orijentisana ka prirodnim naukama a i zbog velikog interesovanja koje su pokazali učenici iz Rusije detaljno im je objašnjen način proizvodnje gumenih čizama i pirotskog opanka.

Nadamo se da će iskustvo koje su ovde stekli doprineti njihovoj daljoj profesionalnoj orijentaciji i da će biti pravi promoteri Tigrovih proizvoda u dalekoj Rusiji.

U okviru projekta međunarodne saradnje „Duša slovenska“ Gimnazija Pirot od 2009. god. sprovodi program razmene učenika sa ruskom školom 644 iz Sankt Peterburga. Ovo je izuzetan projekat koji omogućava deci iz Pirota da odu u Rusiju i da se upoznaju sa njihovom kulturom, navikama, kao i načinom života i rada njihovih vršnjaka. Takođe deca iz Rusije dolaskom u Pirot u prilici su da upoznaju naš sistem školovanja, i da kroz bogat program koji su za njih priprimili učenici i profesori Gimnazije upoznaju našu prirodu, tradiciju, privredu i običaje. Iako su nam gradovi različiti po veličini, duša nam je ista – slovenska.[vrh]

KOMPANIJA TIGAR A.D. NA NAJVEĆEM I NAJVAŽNIJEM SPECIJALIZOVANOM SAJMU U SVETU A+A U DIZELDORFU
DIZELDORF, 20.10.2017.


Posebno interesovanje na sajmu je izazvala nova dvobojna vatrogasna čizma Tigar Firefighter, pre svega za tržišta Turske, Irana, Egipta i Brazila.

U periodu od 17. do 20. oktobra održava se A+A sajam u Dizeldorfu - najveći i najvažniji specijalizovani sajam na svetu posvećen svim aspektima sigurnosti i bezbednosti sa kvalitativno i kvantitativno prvoklasnim proizvodima, brojnim specijalnim događajima i informativnim sastancima. Na sajmu su izloženi Tigrovi proizvodi: sigurnosna i radna obuća sertifikovana prema visoko zahtevnim EU standardima. Posebno interesovanje na sajmu je izazvala nova dvobojna vatrogasna cizma Tigar Firefighter, pre svega za trzista Turske, Irana, Egipta i Brazila.


Prema rečima generalnog direktora Vladimira Ilića Tigar a.d. se predstavio posetiocima sajma na štandu privredne komore Srbije u okviru zajedničke ponude proizvoda Srbije iz oblasti bezbednosti, sigurnosti, zaštite na radu. Na štandu Tigra je izložena sigurnosna i radna obuća sertifikovana prema visoko zahtevnim EU standardima. Veliku pažnju posetioca privukao je Tigrov asortiman proizvoda vatrogasne, šumarske, antistatične, obuće opšte zaštite. Na štandu je predstavljena i nova čizma opšte zaštite brenda Tigar namenjena oblastima rada gde postoji visok nivo rizika od povreda. Ostvareni su brojni značajni kontakati u cilju pridobijanja novih tržišta i novih kupaca, sto je bio i osnovni cilj nastupa na Sajmu.

Sajam se održava svake druge godine, a u 2017. godini je oboren rekord u broju izlagača i zakupljenog prostora. Na 70,000 m2 se predstavilo 1900 izlagača iz 63 zemalja sveta. Prethodno, Tigar je nastupao na sajmu 2011. godine.
[vrh]

217 RADNIKA PIROTSKOG “TIGRA” PRIHVATILO DOBROVOLJNI ODLAZAK UZ SOCIJALNI PROGRAM
PIROT, 18.10.2017.


Od ukupno 1387 radnika kompanije Tigar a.d. njih 217 prihvatilo je dobrovoljni odlazak iz ove kompanije, uz socijalni program za čiju realizaciju je država izdvojila blizu 142 miliona dinara.

Prema rečima Vladimira Ilića generalnog direktora kompanije Tigar a.d., u saradnji sa nadležnim organima Republike Srbije završen je socijalni program za 217 zaposlenih čija isplata počinje ove nedelje. Ovo smanjenje broja zaposlenih će značajno uticati na likvidnost svih entiteta u okviru Tigar a.d. Pirot jer će doći do smanjenja troškova zarada i naknada na zarade na mesečnom nivou od oko 12 miliona dinara. Generalni direktor Vladimir Ilić kao posebno važno je istakao da sprovodjenje socijalnog programa ne utiče negativno na proizvodni proces jer se vodilo računa da smanjenje broja zaposlenih bude iz neproizvodnog dela kompanije.
Smanjenje broja zaposlenih radi dovodjenja na optimalan broj potreban za neometan proces proizvodnje i povećanje produktivnosti rada predstavlja još jednu meru novog rukovodstva kompanije Tigar a.d. u cilju unapredjenja efikasnosti poslovanja i dovodjenja kompanije Tigar a.d.u položaj da svojim kupcima nastavi da isporučuje proizvode visokog kvaliteta.
[vrh]

KOMPANIJA TIGAR NA POSLOVNOM FORUMU SRBIJA-TURSKA
PIROT, 12.10.2017.Kompanija Tigar a.d. učestvovala je na poslovnom forumu Srbija-Turska, na kome je pružena snažna podrška razvoju privredne saradnje Srbije i Turske od strane najviših državnih zvaničnika I institucija dveju zemalja.

Na srpsko turskom poslovnom forumu koji je održan u Beogradu 10. oktobra 2017. godine, kompaniju Tigar a.d. predstavljali su generalni direktor kompanije Vladimir Ilić I pomoćnik direktora Branimir Tončić. Prema rečima generalnog direktora Vladimira Ilića na skupu je bilo okupljeno više od 500 turskih i srpskih privrednika iz blizu 350 kompanija. Oni su se tokom dana, na bilateralnim sastancima upoznavali, predstavljali proizvode i izvozne potencijale, dogovarali nove susrete iz kojih će izrasti novi poslovni aranžmani. Na turskom tržištu vlada interesovanje za Tigrov asortiman zaštitne vatrogasne, rudarske, šumarske obuće, obuće za lov i ribolov. Prema rečima direktora Ilića, skup je bio od velikog značaja za kompaniju Tigar I srpske privrednike uopšte jer su otvorene nove perspektive i novo poglavlje saradnje Srbije I Turske.
[vrh]

KOMPANIJA TIGAR A.D. NA MEĐUNARODNOM SAJMU "PAMETNI I SIGURNI GRADOVI"
BEOGRAD, 09.10.2017.


Kompanija Tigar A.D. je na Međunarodnom sajmu pametnih tehnologija - Pametni i sigurni gradovi - iSEC, koji se održava od 4. do 6. oktobra u Beogradu, predstavila svoj program reciklaže i namenske proizvode tehničke gume u službi zaštite i bezbednosti.

Generalni direktor kompanije Tigar a.d. Vladimir Ilić poručio je da je na ovom regionalno poznatom i priznatom Sajmu, Tigar a.d. prezentovao svoje programe koji su izazvali veliko interesovanje kod posetioca sajma. Predstavljene su ploče od reciklata za dečija igrališta sa namenom sprečavanja povreda najmlađih kao i zaštitni stubići od gumenog granulata i amortizacioni odbojnici i bezbednosna sredstva u saobraćaju. Prema rečima direktora Ilića od programa obuće, posetioci sajma su imali prilike da se upoznaju sa zaštitnim radnim programom za profesionalnu upotrebu, a predstavljena je i nova čizma brenda Tigar sa svojstvima zaštite na radu na poslovima sa izraženim rizikom od mehaničkih povreda.
Na Međunarodnom sajmu pametnih tehnologija - Pametni i sigurni gradovi - iSEC, priznati kvalitet od strane krajnjih kupaca, još jednom se pokazao kao posebna prednost proizvoda kompanije Tigar a.d.
[vrh]

VATROGASCI IZ HONGKONGA U „TIGAR“ ČIZMAMA
PIROT, 14.09.2017.


U prvih šest meseci 2017. godine kompanija „Tigar.a d.“ isporučila je 2400 pari zaštitnih čizama za vatrogasnu brigadu Hongkonga, a vrednost ove isporuke iznosila je 95 328 evra. Gumenu obuću vrhunskog kvaliteta kompanije Tigar iz Pirota prepoznali su kupci iz Azije, Amerike, Skandinavije, Zapadne Evrope.

Vladimir Ilić, novi generalni direktor kompanije poručio je da se među kupcima od 2009. godine nalazi i Vatrogasna brigada iz Hongkonga- "Fire Service Department".„Godišnje potrebne količine za Hongkong variraju od 1500 do 3000 pari, a vrednost iznosi od 60 do 145.000 evra po tenderu. Radi se o tehnički najzahtevnijim proizvodima koji pored uslova konkurencije u procesu tamošnje nabavke, moraju da zadovolje i stroge funkcionalne uslove. Kompanija Tigar uspešno odgovara na zahteve i dobija posao od 2009. godine tako da vatrogasci Hongkonga zahvaljujući kvalitetu Tigrovih vatrogasnih čizama mogu bez straha da hodaju kroz otvoreni plamen“, rekao je direktor Ilić.Prema rečima direktora, osim vatrogasne jedinice Hongkonga Kompanija „Tigar a.d.“ zaštitnom obućom snabdeva skandinavsku vojsku, a gumeni opanak i gumene „Maniera” čizme dobro su poznate i prihvaćene čak i u dalekom Japanu.

„Kompanija Tigar a.d. u svom poslovanju od preko 80 godina, susretala se sa brojnim izazovima. Zahvaljujući radu i optimizmu preko 1500 zaposlenih, ova kompanija uspevala je da prevaziđe brojne padove, da opstane i da bude, ne samo zaštitni znak Pirota, već i cele Srbije“, navodi Ilić.
[vrh]

KONSOLIDOVANI FINANSIJSKI REZULTATI POSLOVANJA ZA PRVU POLOVINU 2017.GODINE
PIROT, 01.09.2017.


Kako najznačajniji pokazatelji poslovanja kompanije „Tigar a.d.“ u prvoj polovini 2017. godine nisu zadovoljavajući, novi generalni direktor i nadzorni odbor ove kompanije, odlučni su u preduzimanju hitnih mera koje se odnose na oporavak ove kompanije.

Poslovni gubitak kompanije Tigar a.d. u periodu januar-jun iznosi 98,210 hiljada dinara dok je u istom periodu prethodne godine iskazan poslovni dobitak od 50,159 hiljade dinara.

„Konsolidovani poslovni prihodi kompanije Tigar a.d. zabeležili su pad u odnosu na prethodnu godinu za 23%, što ukazuje na potrebu za preduzimanje brze i odlučne reakcije u cilju oporavka kompanije. Po prvi put u poslednje četiri godine EBIT je lošiji u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je bio alarm za preduzimanje odgovarajućih mera nakon sprovedenih konverzija duga u kapital i promene vlasničke strukture, kao što su preduzimanje posebno aktivnosti u delu odnosa sa poveriocima, iznalaženju novih kupaca ali i rešavanju statusa uslužnih entiteta koji već duži period negativno posluju, poručio je novi direktor Vladimir Ilić.

Glavni faktor smanjenja obima prodaje u izvozu u ovom periodu je izostanak isporuka specijalnih zaštitnih čizama za potrebe tržišta Finske. Pozitivan rast prometa u odnosu na isti period prethodne godine ostvarili su novi kupci iz Poljske i Italije ali u nedovoljnom obimu. Prvu polovinu 2017. godine obeležio je i smanjen obim prodaje u izvozu za 44% u odnosu na isti period 2016. godine što je posledica smanjenja obima tražnje postojećih velikih kupaca. Kod drugog velikog kupca iz Italije, u prvoj polovini 2017.godine izvršene su organizacione promene koje su se reflektovale i na smanjeni obim realizacije u ovom periodu. Prema rečima direktora intenzivne isporuke očekuju se do kraja godine.

U delu izmirenja obaveza prema poveriocima, obaveze se izmiruju u skladu sa mogućnostima. Održani su bilateralni sastanci sa većim poveriocima i predočeni su im koraci koje Društvo preduzima u cilju prevazilaženja problema, kao i neophodnost otpisa dela potraživanja, smanjenje kamatne stope i produženje perioda otplate ostatka duga poverilaca. Podsećanja radi, u cilju izbegavanja blokade računa, a zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza u maju 2017. godine održan je zajednički sastanak svih većih poverilaca i predstavnika Ministarstva privrede. Na sastanku je zaključeno da je neophodno potpisivanje Stand still ugovora do donošenja konačnih odluka poverilaca o prihvatanju, ili ne prihvatanju korekcija uslova iz UPPR-a. Direktor navodi da još uvek od svih poverilaca nisu dobijeni odgovori vezano za potpisivanje Stand still ugovora.

Prvu polovinu 2017.godine obeležilo je i sprovođenje VIII emisije akcija po osnovu konverzije duga u kapital, a shodno Zaključku Vlade Republike Srbije, koje je dovelo do značajnije promene u vlasničkoj strukturi „Tigra a.d.“ Najveći akcionar Društva na kraju II kvartala 2017.godine je Republika Srbija sa učešćem u kapitalu od 42,2%, dok zajedno sa Akcionarskim fondom RS 5,60% i Fondovima PIO RS 9,54%, Zdravstvom 1,59% i NSZ 0,49% ima ukupno 59,43%.

Vlada Republike Srbije je dana 13.04.2017.godine donela Zaključak o pokretanju inicijative za privatizaciju kompanije „Tigar a.d.“
[vrh]

P KANAL PROŠIRIO EMITOVANJE PROGRAMA NA VEĆOJ TERITORIJI PIROTSKOG OKRUGA
PIROT, 23.08.2017.


U P kanalu došlo je do značajnijih izmena emitovanja programa, prelaska iz multipleks 2 u multipleks 1, odnosno sa kanala 8 na kanal 22. Premeštanjem programa u prvi multipleks jedan, dobili su veću pokrivenost teritorije na kojoj će gledaoci moći da prate njihov program.

Omogućemo je praćenje programa P kanala i u seoskim sredinama kao što su sela na Staroj planini, gornjevisočka, Temska ali i sela u susednim opštinama Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica.

Stanovnici ovih oblasti će od sada moći da prate informacije važne za lokalnu i regionalnu sredinu kojoj pripadaju.
[vrh]

POSETA PREDSTAVIKA SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA KOMPANIJI TIGAR A.D.
PIROT, 19.08.2017.


Generalni direktor Vladimir Ilić i predsednik Nadzornog odbora Dragan Todorović sa rukovodstvom kompanije Tigar a.d. primili su u radnu posetu predstavnike srpsko-ruskog humanitaronog centra. Prilikom ove posete upoznali su sa radom ove kompanije u eventualnim vanrednim situacijama a nakon toga je prikazana pokazna vežba gašenje rezervoara, koju je demonstrirala Vatrogasna jedinica Tigar Obezbeđenja.

Nakon toga organizovan je obilazak fabrike gde je rukovodstvo kompanije upoznalo prisutne sa proizvodnim asortimanom Obuće i Tehničke gume. Tom prilikom, razmatrale su se mogućnosti buduće saradnje.[vrh]

IMENOVAN NOVI GENERALNI DIREKTOR TIGRA AD
PIROT, 10.08.2017.


Na sednici Nadzornog odbora Tigar a.d, održanoj 08.08.2017. godine, imenovan je novi generalni direktor kompanije.

Umesto dosadašnjeg generalnog direktora Branislava Čurića imenovan je Vladimir Ilić. Rad Branislava Čurića, u proteklih četrnaest meseci, obeležila je sprovedena konverziji duga u kapital državnih poverilaca shodno Zaključku Vlade Republike
Srbije od 13.09.2016.godine. Tom prilikom je došlo do rasterećenja Tigra a.d. starih dugova koji datiraju iz perioda pre 2013.godine, u iznosu od 2,2 milijarde dinara odnosno oko 17,8 miliona eura, što je od velikog značaja za kompaniju.

Branislav Čurić i dalje ostaje deo tima kompanije Tigar.

Novi generalni direktor Vladimir Ilić, po struci je diplomirani pravnik. U svom dosadašnjem radu obavljao je funkciju Državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; tri godine je obavljao dužnost direktora Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, a ima i desetogodišnje radno iskustvo pravnika u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu - odeljenje Lazarevac. Aktivno je učestvovao u radu u radim grupama pri resornom ministarstvu u delu socijalne zaštite i unapređenja zakona iz ove oblasti.
[vrh]

ODRŽANA PONOVLJENA REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE AKCIONARA TIGRA A.D.
PIROT, 03.07.2017.


Kompanija Tigar a.d. održala je danas Ponovljenu Redovnu sednicu Skupštine akcionara, na kojoj su usvojeni finansijski izveštaji za 2016. godinu, izabran je nezavisni revizor za 2017. godinu,, razrešen je Nadzorni odbor zbog isteka četvorogodišnjeg mandata i imenovan je novi sastav Nadzornog odbora. Izmene Statuta kompanije Tigar zbog nedostatka kvoruma za ovu tačku nisu razmatrane .

Prema usvojenom finansijskom izveštaju Tigar grupa je u poslovnoj 2016. godini zabeležila, poslovni dobitak (EBIT) u iznosu od 92,9 miliona dinara.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Tigar a.d. Branislava Čurića, najznačajniji pokazatelji poslovanja EBIT i EBITDA u 2016.godine pokazuju trend stabilizacije poslovanja ove kompanije. Ostvareni rezultat nije zanemariv imajući u vidu sa kakvim se izazovima Tigar suočava par godina unazad ali još uvek nedovoljan da bi se preveliki dugovi iz ranijih perioda vraćali predviđenom dinamikom i posle izvršene konverzije dela dugovanja.

Akcionarima je prezentovan finansijski izveštaj za 2016.godinu. Ono što predstavlja opterećujući faktor tekućeg poslovanja su obaveze iz ranijeg perioda koje značajno utiču na tekuću likvidnost.

Tigar a.d. je i tokom 2016.godine sprovodio niz aktivnosti iz UPPR-a u cilju ostvarivanja stabilnijeg poslovanja.
Ono što je bitno istaći u 2016.godini i u prvom kvartalu 2017.godine su i sprovedene konverzije duga u kapital na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije od 13.09.2016.godine.

U narednom periodu slede aktivnosti u delu izlaska na nova tržišta kao i iznalaženje novih rešenja u cilju rasterećenja Društva starih obaveza – rekao je Branislav Čurić, generalni direktor Tigra a.d.
[vrh]

NAJBOLJIM GIMNAZIJALCIMA URUCENA ZLATNA PERA
PIROT, 28.06.2017.


Tradicionalno na Vidovdan Tigar a.d. najboljim ucenicima pirotske Gimnazije urucuje zlatna pera za postignute rezultate u školskoj godini.

Školsko dvorište Gimnazije je i ovog 28. juna bilo prepuno mlade, nasmejane dece koja su došla da podrže svoje najbolje drugove iz razreda. Još jednom su daci Gimnazije osim znanja koje su stekli u ovoj školi pokazali i šta znaci kolegijalnost i humanost.

Tigar a.d. godinama unazad želi da stavi do znanja svim mladim ljudima Pirota da su upravo oni buducnost ovog grada ali i Tigra i da ce njihov doprinos biti od neprocenjive vrednosti jer bez kvalitetnih mladih ljudi nema napretka ni boljitka.

Tigar a.d. još jednom cestita svim svršenim maturantima i dacima srednjih škola na postignutim rezultatima.
[vrh]

TIGAR A.D. UČESTVUJE NA SAJMU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME PARTNER 2017.
PIROT, 23.06.2017.


Tigar AD će u periodu od 27.juna do 30. juna 2017.godine biti prisutan kao izlagač na sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2017.g, na Beogradskom sajmu, u Hali IV.
Kompanija Tigar će predstaviti svoje proizvode specijalne namene za vojnu industriju.

Proizvodni asortiman gumene obuće takođe će biti izložen na ovom sajmu. Pored gumene obuće opšte namene posetioci će imati prilike da se upoznaju i sa gumenom obućom za specijalne namene.
[vrh]

USVOJEN GODIŠNJI IZVEŠTAJ O POSLOVANJU ZA 2016.GODINU SA BILANSIMA ZA STATISTIČKE POTREBE
PIROT, 03.05.2017.


Nadzorni odbor Tigra a.d. usvojio Godišnji izveštaj o poslovanju za 2016. godinu sa bilansima za statističke potrebe.

Nadzorni odbor kompanije Tigar a.d., je na svojoj sednici održanoj 24. aprila, razmatrao i usvojio neoditovani Izveštaj o poslovanju za 2016.

Nakon usvojenih pojedinačnih rezultata Tigra a.d. Pirot i njegovih zavisnih društava, društvo je shodno zakonskoj obavezi uradilo i konsolidovane bilanse koji su i jedini uporedivi sa prethodnom godinom budući da je krajem trećeg kvartala 2015.godine došlo do statusne promene pripajanja tri proizvodne celine Tigru a.d.

Na konsolidovanom nivou iskazan je poslovni dobitak (EBIT) u periodu januar-decembar 2016. u iznosu od 92,8 miliona dinara dok je u istom periodu prethodne godine iskazan poslovni dobitak od 19,9 miliona dinara. Poslovni dobitak pre amortizacije i rezervisanja (EBITDA) iznosi 255,9 miliona dinara dok je prethodne godine zabeležen poslovni dobitak pre amortizacije i rezervisanja u iznosu od 213,2 miliona dinara.

Generalni direktor Tigra a.d. Pirot, Branislav Čurić ističe: „Konsolidovani poslovni prihodi su zabeležili rast u odnosu na prethodnu godinu za 6% zbog značajno promenjene strukture proizvodnog programa, pre svega u delu obuće u 2016.godini koja je pretežno bila namenjena izvoznom tržištu gde proizvodi imaju veću vrednost.

Tržišni položaj Tehničke gume je ugrožen što se ogleda u padu prodaje od 9% u odnosu na prethodnu godinu i kao posledica nedostatka tržišta i nedovoljne uposlenosti proizvodnih kapaciteta koji su namenjeni praćenju velikih privrednih sistema.

Kod Hemijskih proizvoda imamo povećanje prihoda od 21% u odnosu na 2015.godinu, što je rezultat plasmana lepila na inostrana tržišta“, navodi Branislav Čurić.

Potrebno je istaći da su zavisna društva: Poslovni servis d.o.o, Slobodna zona Pirot, Tigar Obezbeđenje d.o.o, Ugostiteljstvo d.o.o, Pi Kanal d.o.o., Inter Risk d.o.o i Tigra Trejd Banja Luka generisala dobit od 85,6 miliona dinara. U celoj grupi ostala su tri entiteta: Ti Car Trgovine d.o.o i Tigar Incon d.o.o, Tigar Partner d.o.o. koja su ostvarila negativne rezultate i pored aktivnosti koje su preduzimane tokom 2016.godine u cilju oporavka.

Konverzija duga u kapital koju je sprovela Republika Srbija preko svojih fondova i privrednih društava gde Republika Srbija ima udeo u kapitalu i smanjenje duga iz UPPR-a za oko 17,8 miliona eura jedan je od najznačajnijih događaja koji je obeležio 2016.godinu. Ono što ostaje kao veliki balast su i dalje značajni dugovi iz prethodnog perioda koji su sada nešto manji od 40 miliona eura nakon sprovedene konverzije. Tigar je pokazao da može da posluje ali vraćanje tako velike obaveze je vrlo teško i to značajno utiče na likvidnost koja je narušena. Ključ za prevazilaženje problema likvidnosti društvo vidi u rastu prodaje, kao i kroz otpis dela duga ostalih poverilaca.

„Najvažnije je da kvalitet naših proizvoda zadovoljava i najzahtevnija tržišta Evrope i Kanade. Uspeli smo da uspostavimo saradnju sa novim kupcima koji su u 2016.godini bili zastupljeni sa manjom količinom gumene obuće, ali poslovnu saradnju sa njima nastavljamo i u 2017.godini“, ističe Čurić.

Vlada Republike Srbije je u aprilu 2017. donela Zaključak kojim se pokreće inicijativa za privatizaciju Tigra a.d. Pirot i njegovih zavisnih društava.
[vrh]

TIGAR A.D. DONIRAO ČIZME SLUŽBI KUĆNE NEGE I LEČENJA
PIROT, 17.03.2017.


Predstavnici kompanije Tigar a.d. donirali su gumene čizme zaposlenima u Službi kućne nege i lečenja. S obzirom na to da njihov posao podrazumeva svakodnevni rad na terenu i usled nepovoljnih vremenskih prilika, gumene čizme koje ne propuštaju vodu biće od velike koristi radnicima ove službe.[vrh]

PODRŠKA KULTURNIM DEŠAVANJIMA U PIROTU
PIROT, 08.03.2017.


U skladu sa principima svog poslovanja, koje su naznačene u Smernicama u oblasti filantropije i ostalih davanja, kompanija Tigar a.d. podržava i pruža pomoć kulturnim dešavanjima u Pirotu.

Razvojem kulture i širenjem vidika svakog pojedinca postići ćemo bolje i humanije društvo u kojem živimo. Tigar a.d. ima dugogodišnju saradnju sa Narodnim pozorištem u Pirotu. Kreativnost ljudi koji žele da podele lepu misao i umetničko delo sa svojim sugrađanima treba podržati. Tako da je Tigar i u prvom kvartalu 2017. godine pomogao ovoj ustanovi kulture doniranjem recikliranih materijala za uređenja scenografije, kao i ustupanje i prevoza opreme neophodne za izvođenje pozorišnih predstava.

Tigar a.d. će i u budućnosti u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti sa odgovornim odnosom prema životnoj sredini i celokupnoj društvenoj zajednici.
[vrh]

PRELIMINARNI POSLOVNI REZULTATI TIGRA A.D. ZA 2016. GODINU
PIROT, 02.03.2017.


Na sednici Nadzornog odbora kompanije Tigar a.d. koja je održana 27.2.2017. razmatrani su preliminirani rezultati ove kompanije za 2016. godinu, prema podacima iz bilansa za statističke potrebe. Ukupna eksterna prodaja Tigrovog programa iz zemlje od početka godine je na nivou od 1,9 milijardi dinara, od čega je 70,70% ostvareno u izvozu i visa je za 6 % u odnosu na prethodnu godinu.

U 2016. godini matična kompanija beleži pozitivni poslovni rezultat (EBIT) od 44,8 miliona dinara. Pored Tigra AD, pozitivni EBIT su ostvarili Poslovni servis (19,7 miliona dinara), Ugostiteljstvo (4,1 miliona dinara), Obezbeđenje (22 miliona dinara), Inter Risk (75 hiljada dinara), Slobodna zona (65,8 miliona dinara) i Pi kanal (1,5 miliona dinara).

Negativni EBIT ostvarili su Ti Car Trgovine (-45 miliona dinara) i Tigar Incon (-14,8 miliona dinara).

Pozitivni EBITDA su ostvarili Tigar AD (183,3 miliona dinara), Poslovni servis (28,1 miliona dinara), Ugostiteljstvo (8,5 miliona dinara), Obezbeđenje (23,7 miliona dinara), Osiguranje (84 hiljade dinara), Slobodna zona (70 miliona dinara) i Pi kanal (2 miliona dinara).

Negativni EBITDA ostvarili su Ti Car Trgovine (-44,8 miliona dinara) i Tigar Incon (-9,6 miliona dinara).

Prema rečima generalnog direktora kompanije Tigar AD Branislava Čurića niz mera u cilju oporavka koje je kompanija preduzela i koje se sprovode u poslednje četiri godine evidentno pokazuju da Kompanija može pozitivno da posluje, međutim nivo ostvarenog rezultata nije dovoljan da se pokriju značajne obaveze koje datiraju iz perioda do 2012. godine.

- U periodu koji predstoji preduzimaće se aktivnosti u iznalaženju novih poslovnih aranžmana u cilju izmirivanja obaveza iz ranijih perioda, a koje su sadržane u UPPR-u – kaže Branislav Čurić.

Pored ovoga, na sednici Nadzornog odbora predstavljen je i usvojen izmenjeni Kodeks korporativnog upravljanja kompanije Tigar a.d.
[vrh]

KOMPANIJA TIGAR AD PRIKLJUČILA SE AKCIJI „MI PODRŽAVAMO DOJENJE“
PIROT, 25.01.2017.


Kompanija Tigar AD priključila se akciji pod nazivom „Mi podržavamo dojenje“. Cilj ove akcije je da se podigne svest u javnosti o prisutnosti majki koje doje i značaju dojenja za majke i decu. U prilog tome postavljeni su stikeri podrške na ulazna vrata Upravne zgrade Tigra AD, fabrike obuće i Bottege.

Akciju „Mi podržavamo dojenje“ pokrenuli su sajt Super beba i Facebook stranica Moja podrška dojenju – Tereza Kiš Miljković, koji godinama unazad podržavaju dojenje, a cilj je da se pokaže da li i koliko firme podržavaju dojenje među svojim zaposlenima.

Nakon ove akcije saradnja sa savetnicom za dojenje Terezom Miljković će se nastaviti, a zaposlene žene u Tigru AD biće u prilici da posete radionice o značaju dojenja za majku i dete koje će se održati u okviru ove kompanije.


[vrh]
nazad na vrh
Tigar AD KATALOZI
INTERNET PRODAJA
KATALOZI PROIZVODA
© Tigar Corporation - Pirot, Serbia 2015